365tips.be

De beste Microsoft 365 tips op het web

Hoeveel Gigabytes (GB) zitten er in een Terabyte (TB)?

Als je werkt met Microsoft 365 of Azure, kom je vaak termen tegen zoals gigabytes (GB) en terabytes (TB), vooral als het gaat om opslag en data-overdracht. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk en hoe verhouden ze zich tot elkaar?

Wat is een Gigabyte?

Een gigabyte is een eenheid van digitale informatie, die wordt gebruikt om de grootte van bestanden of de capaciteit van opslagmedia aan te duiden. In het decimale systeem, dat vaak wordt gebruikt in wetenschap, handel en bepaalde computertoepassingen, staat 1 GB voor 1.000.000.000 bytes. In de binaire interpretatie, vooral relevant in de context van RAM en bepaalde besturingssystemen zoals Microsoft Windows, vertegenwoordigt 1 GB echter 1.073.741.824 bytes (1024^3 bytes).

Wat is een Terabyte?

Een terabyte is een nog grotere eenheid van digitale informatie. Net als bij gigabytes, kan een terabyte verschillende waarden hebben, afhankelijk van het gebruikte systeem. In het decimale systeem staat 1 TB gelijk aan 1.000.000.000.000 bytes. In het binaire systeem, dat gebruikelijk is in Windows-besturingssystemen, is 1 TB echter gelijk aan ongeveer 1.099.511.627.776 bytes (1024^4 bytes).

Conversie van TB naar GB

De conversie van terabytes naar gigabytes kan op twee manieren gebeuren:

  • In het decimale systeem: 1 TB = 1000 GB
  • In het binaire systeem: 1 TB = 1024 GB

Deze conversie is vooral belangrijk bij het inschatten van de hoeveelheid data die je kunt opslaan of overbrengen met Microsoft 365 en Azure services.

Conversie tools van 365tips

GB naar TB Converter

GB naar TB Converter

TB naar GB Converter

TB naar GB Converter

Gebruik Google om omrekeningen te maken

Je kan Google gebruiken om eenvoudig omrekeningen te maken van TB naar GB of andersom. Ook andere zaken kan je hier laten berekenen.

Toepassingen in Microsoft 365 en Azure

Bij het gebruik van Microsoft 365 en Azure speelt data-opslag een grote rol. Of het nu gaat om het opslaan van documenten, het hosten van websites of het beheren van databases, het begrijpen van de grootte van gegevens in GB’s en TB’s is essentieel. Bijvoorbeeld, bij het kiezen van een geschikt opslagplan voor je Azure-database of het inschatten van de benodigde ruimte voor je SharePoint-site in Microsoft 365, is het handig om een helder beeld te hebben van deze eenheden.

Het is ook belangrijk om de relatie tussen data-overdracht en bandbreedte te begrijpen. Bandbreedte, vaak uitgedrukt in megabytes per seconde (MBps), is de capaciteit van je netwerk om gegevens over te dragen. Dit is vooral relevant bij het beheren van de netwerkprestaties van je Microsoft 365- of Azure-diensten.

Tagged: ,
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x