365tips.be

De beste Microsoft 365 tips op het web

Staff Notebook in Microsoft Teams voor Onderwijs

Met Staff Notebook voor het onderwijs kunnen docenten en bestuurders tijd besparen, een beter overzicht krijgen en efficiënter samenwerken in scholen. Een geweldige oplossing die gratis is als je de A1’s licenties voor leerkrachten en studenten gebruikt.

Hoe is een OneNote voor leerkrachten of staff opgebouwd?

Elk OneNote Staff Notebook is in drie delen onderverdeeld: 

 1. Ruimte voor samenwerking: Een ruimte waar iedereen in uw groep kan delen, organiseren en samenwerken. 
 2. Inhoudsbibliotheek: Een alleen-lezen ruimte waar leidinggevenden informatie met personeelsleden kunnen delen. 
 3. Persoonlijke notitieblokken: Een persoonlijk notitieblok dat wordt gedeeld tussen de leidinggevende en elk individueel personeelslid. Leidinggevenden hebben toegang tot de notitieblokken van personeelsleden, maar personeelsleden kunnen alleen hun eigen notitieblok zien. 
Automatisch gegenereerde alternatieve tekst:

Optimaal gebruikmaken van Staff Notebook in uw team: 

Begin vandaag nog met het samenwerken in Staff Notebook of met het toevoegen van materiaal. Gebruik het menu aan de linkerkant om nieuwe pagina’s te openen of toe te voegen. 

Werk in groepen. Als u kanalen aan het personeelsteam hebt toegevoegd, gebruik dan het tabblad Notities in die kanalen om in realtime met elkaar samen te werken. Elk kanaal maakt verbinding met een eigen sectie in de ruimte voor samenwerking. 

Start Staff Notebook in volledig scherm om meer voor elkaar te krijgen. 

Selecteer Openen in OneNote om Staff Notebook in uw OneNote-app te openen en meer functies te bekijken. 

Bekijk de pagina voor veelgestelde vragen van Staff Notebook in Microsoft Teams voor meer informatie. 

Staff Notebook-scenario’s in het onderwijs

Hier ziet u een aantal manieren waarop leidinggevenden en personeelsleden een OneNote Staff Notebook kunnen gebruiken. Het kan gaan om leidinggevenden en personeelsleden op klas-, school-, faculteits-of afdelingsniveau. U bepaalt zelf hoeveel notitieblokken u instelt. Aangezien OneNote beschikbaar is op alle platforms en apparaten, kunt u makkelijker dan ooit altijd, overal en op elk apparaat leren en samenwerken.   

Ruimte voor samenwerking 

 • Notulen bij personeelsvergadering: Bewaar al uw notulen op één plaats, houd de aanwezigheid bij vergaderingen bij en bekijk de notulen in één oogopslag. OneNote is geïntegreerd met Outlook en Office en bevat uitgebreide zoekfunctionaliteit, zodat u alle follow-ups kunt bijhouden. 
 • Initiatieven: Plan schoolinitiatieven samen met anderen en zorg dat alles overzichtelijk blijft. Voorbeelden: schoolverbeteringsplannen of geldinzamelingsacties 
 • Prestatielijst voor goede en slechte prestaties van leerlingen: Sommige scholen hebben deze innovatieve methode gebruikt voor het bijhouden van de beste en slechtste prestaties van leerlingen op school gedurende een bepaalde periode. 
 • Ontwikkeling van lesplannen voor alle leerjaren: Scholen kunnen een Staff Notebook instellen voor een bepaald leerjaar voor de ontwikkeling van lesplannen en programma’s voor de hele school. Voorbeeld: 10 wiskundedocenten in het middelbaar onderwijs die samen lesplannen ontwikkelen en delen  

Inhoudsbibliotheek 

 • Beleid en procedures: Bewaar belangrijke informatie, zoals e-mails met bijlagen, schoolbeleid en andere materialen, op één plaats. Aangezien OneNote op elk apparaat en elk platform werkt, kunt u dit overal openen, zelfs als u offline bent. 
 • Datums en deadlines: Stel uw lijsten met koppelingen, plaknotities, agenda’s en taken op in één gedeelde ruimte waartoe iedereen gemakkelijk toegang kan krijgen. 

Gebruik van persoonlijke notitieblokken van personeelsleden: 

 • Professionele ontwikkeling: Professionele ontwikkeling/professioneel leren is een belangrijk doel voor elke docent en elke faculteitsmedewerker. In het persoonlijke notitieblok voor personeelsleden kunt u bijvoorbeeld professionele ontwikkelingsplannen en feedback noteren en feedback van leidinggevenden delen en verzamelen. 
 • Lessenobservatie: Lessenobservaties kunnen nu handig worden bijgehouden in persoonlijke personeelsnotitieblokken. Maak foto’s met de mobiele OneNote-app (elk apparaat) en plaats deze rechtstreeks in een personeelsnotitieblok. Neem tijdens de observatie audio op met uw telefoon of gebruik digitale inkt om handgeschreven tekst vast te leggen. Met het flexibele paginaoppervlak van OneNote wordt uw omgeving voor lessenobservaties multimodaal. 
 • Lesplannen en feedback: Een geweldige manier om feedback over lesplannen te ontvangen is lesplannen in een persoonlijke Staff Notebook-ruimte te plaatsten. Leidinggevenden kunnen eenvoudig in realtime of offline feedback geven en elke vorm van feedback gebruiken, zoals tekst, afbeeldingen, inkt, audio of zelfs video. Als een docent afwezig is, kan de leidinggevende hier ook toegang geven tot vervangende lesplannen. 
 • Evaluatie: Leidinggevenden kunnen persoonlijke feedback en evaluatiegegevens noteren en delen in het persoonlijke notitieblok van elk personeelslid. 
 • Communicatie met ouders: Met de functie Verzenden naar OneNote van Outlook kan een docent gemakkelijk belangrijke e-mails in zijn persoonlijke personeelsnotitieblok opslaan en deze later bekijken 
 • Individueel lesprogramma: Sommige scholen hebben overwogen om persoonlijke personeelsnotitieblokken te gebruiken om belangrijke informatie over het individuele lesprogramma van een leerling/student vast te leggen. Hierdoor kunnen het personeelslid en de leidinggevende veilig communiceren. 

Meer informatie over OneNote Class Notebooks

OneNote Class Notebook is een digitaal notitieblok voor de hele klas. Er kan tekst, afbeeldingen, handgeschreven notities, bijlagen, koppelingen, spraak, video en nog veel meer in worden opgeslagen. 

Met OneNote Class Notebook besparen docenten tijd en wordt er efficiënter in de klas gewerkt, omdat: 

 • huiswerk, toetsen, examens en hand-outs makkelijker kunnen worden verzameld 
 • al het werk van de leerlingen en de feedback van docenten vrijwel altijd en overal automatisch op één plek kan worden uitgewisseld 
 • realtime, persoonlijk begeleiden van een gedeeld notitieblok kan worden gecombineerd met de gezamenlijke creativiteit van OneNote en digitaal ondertekenen 
 • er wordt geïntegreerd met Microsoft Teams, zodat docenten Class Notebook rechtstreeks vanuit een klassenteam kunnen maken en gebruiken 

Het OneNote Class Notebook is in drie delen onderverdeeld: 

 1. Notitieblokken van leerlingen 
  • Een persoonlijk notitieblok dat tussen docent en elke individuele leerling wordt gedeeld 
  • Docenten kunnen in alle notitieblokken van leerlingen lezen en schrijven. 
  • Leerlingen/studenten kunnen alleen groepen met privésecties van henzelf zien. 
   
 2. Inhoudsbibliotheek 
  • Een alleen-lezensectiegroep waarin docenten hand-outs met leerlingen kunnen delen 
  • Leerlingen/studenten kunnen vanuit de inhoudsbibliotheek bronnen lezen en kopiëren, maar deze kunnen niet worden bewerkt. 
  • Docenten kunnen de inhoudsbibliotheek lezen en erin schrijven. 
 1. Ruimte voor samenwerking 
  • Een sectiegroep voor iedereen in uw klas, die u kunt delen, organiseren en waarin u kunt samenwerken 
  • Iedereen kan in het gedeelte voor samenwerking lezen en schrijven. 
   

Meer informatie over Class Notebook Probeer het zelf uit in een interactieve training. 

Onderwijs blogs

Staff Notebook in Microsoft Teams voor Onderwijs
Microsoft Teams handleiding in het Nederlands
Actie-analyses met klas inzichten (preview) in teams
60 blogs over Microsoft Teams!
Microsoft 365 Teams Roadmap 2020
Microsoft Teams – een klas inrichten met notitieboek(en)
Een education tenant aanmaken voor Office 365

Tagged: , , , , , , , , , , , ,
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x