Handleiding: Microsoft Teams breakout rooms!

Handleiding: Microsoft Teams breakout rooms!

Via breakout rooms kan je een vergadering opsplitsen in kleine groepen. Deze nieuwe feature kan je activeren tijdens je Teams vergadering.

Wie kan breakout rooms beheren?

Voorlopig kan enkel de organisator van een breakout room personen toewijzen aan de rooms. Belangrijk om te weten; zet nooit een breakout sessie op voor iemand anders!

Een breakout room opstarten in Teams

In Microsoft Teams heb je de mogelijkheid om een breakout room in te schakelen via deze knop.

Er zijn 2 manieren om een breakout room te maken. Automatisch of manueel.

Jij kiest of je mensen manueel wil assigneren in de rooms.

Als je voor Automatisch kiest kunnen alle mensen in de ruimte gaan. Je kan deelnemers enkel toevoegen als de meeting gestart is en de room is aangemaakt.

De enige persoon die de rooms kan beheren is de persoon die de vergadering start.

Een room starten

Selecteer -> Start rooms om de ruimtes open te stellen.

De ruimte is geopend als het groene icoon open OPEN staat.

Vraag mensen om te joinen

Selecteer “ask to join” om deelnemers toe te voegen aan de ruimte.

Welke personen zijn aanwezig in breakout rooms?

Je kan zien welke personen in de ruimtes zijn als organisator.

Maak een aankondiging

Als je de meetingrooms openstelt is het praktisch dat je een aankondiging doet zodat deelnemers weten dat de ruimtes open gaan.

Deze aankondiging verschijnt voor alle deelnemers

Een breakout room afsluiten

Druk op ‘close room’ om de ruimte te sluiten. Vanaf nu is het niet meer mogelijk om deze te gebruiken.

Bij de afsluiting krijgen gebruikers de melding om terug te gaan naar de initiƫle vergadering.

Vergadering opties – algemeen

In elke breakout room zijn de algemene vergaderingsinstellingen hetzelfde. Je kan voor iedereen aanpassen dat ze mogen presenteren, bijvoorbeeld.

Vergadering opties – Room 1

Of je kan mee in de breakout room gaan (een niveau lager) en de instellingen specifiek organiseren per ruimte.

Gebruikers laten teruggaan naar de standaard vergadering?

Automatisch mensen in een vergadering plannen of laten terugkeren zijn nieuwe instellingen die kunnen geactiveerd worden via instellingen.

Breakout rooms indelen voor de vergadering start

Het is tot nu toe niet niet mogelijk om breakout rooms op voorhand in te delen. Je kan een stem geven via uservoice, hier — Om deze feature aan te vragen aan Microsoft.

Wie kan presentator zijn?

Het is voorlopig nog niet mogelijk dat meerdere mensen organisator zijn van breakout rooms — je kan wel meerdere presentators hebben binnen de rooms of in de gewone teams-vergadering. Dit is misschien wel de meest gevraagde functie om anderen dan de organisator in staat te stellen brainstormruimten te beheren.

Roadmap: ID81118

Recent kwam vanuit Microsoft UserVoice dat Microsoft Teams met de nieuwe Public preview de instellingen ervoor zorgt dat Breakout rooms kunnen aangepast worden om een andere presentator eigenaar (presenter) te maken. Bron.

Breakout rooms deelnemers herverdelen

Voor de lancering van Breakout Rooms V2 is er nog een update van de breakout room-functionaliteit. Organisatoren kunnen nu deelnemers opnieuw toewijzen, zelfs als er kamers zijn geopend.

Voorheen kon je alleen opnieuw toewijzen als kamers gesloten waren. Toewijzingen voor brainstormruimten blijven nu ook bestaan gedurende meerdere sessies. Deze functies zijn handig om discussies efficiƫnt te beheren en ervoor te zorgen dat de juiste deelnemers bij elke breakout aanwezig zijn. Bron.

Handleidingen

Video handleiding door Kevin Stratvert (EN)

Video handleiding door Annet Smith (NL)

Lees ook

How to use breakout rooms in Microsoft Teams | jumpto365 Blog
Gasten blokkeren in het general team
Nieuwe manieren om feestdagen te vieren met Microsoft Teams
20 updates voor Microsoft-teams voor het onderwijs, waaronder 7Ɨ7 video en Breakout Rooms
Wat is er nieuw in Microsoft Teams ā€“ Aankondigingen!
Microsoft 365 Handleidingen | Teams, O365, E-mail, SharePoint..
UGent Teams tips

Jasper

Jasper

Welkom opĀ 365tips.be. Op deze website lees je artikels en ervaringen over Office 365 met focus op Microsoft Teams. Stel me gerust een vraag en ik antwoord in een blogpost. Help ook anderen door reacties te geven onderaan de artikels.

14 thoughts on “Handleiding: Microsoft Teams breakout rooms!

 1. Alleen de organizer van een vergadering lijkt break-out rooms aan te kunnen maken. Is er een mogelijkheid om deze taak aan iemand anders over te dragen, bijvoorbeeld door hem of haar co-host te maken. Of kan je na het aanmaken van een meeting de organiser ook nog wijzigen?

 2. Is het mogelijk om mensen die als ‘gast’ in de meeting zitten ook in de break-out rooms te plaatsen? Dit schijnt niet te lukken…

 3. Is het mogelijk om mensen die als ‘gast’ in de meeting zitten ook in een break-out room te plaatsen? Dit schijnt niet te lukken…

 4. Is het mogelijk om een werkbestand te delen als organisator met een breakout team? Liefst een bestand die in Teams staat?

  1. Je kan de link van het document kopiĆ«ren en in de chat plakken. Dan kan iedereen ā€˜m openen als ze toegang tot de map (het Team) hebben waar het bestand is opgeslagen.

 5. Hallo Jasper, fijn om via deze site info te krijgen hoe e.e.a. werkt in Teams. Mijn vraag is hoe ik als organisator weer uit een break room kan gaan en naar de volgende break room. Volgens mij zie ik nu enkel de knop verlaten maar dat stopt de volledige break room. Hgr. Richard Toussaint

 6. Dag Jasper,
  fijn om jou via deze weg weer eens te ontmoeten!
  Ik heb de handleiding/stappenplan goed doorgenomen. Is me heel duidelijk. Mijn vraag is dezelfde als het vorige bericht. Hoe kan ik switchen van de ene room naar de andere? Kan ik nog Ć©Ć©n iemand binnen de vergadering toelaten om van de ene room naar de andere te gaan?

 7. Ik loop tegen het probleem aan dat ik niet iedereen kon toevoegen aan een break-out room. Deze foutmelding kwam in beeld: “Deze persoon gebruikt een apparaat of App-versie die geen ondersteuning biedt voor aparte vergaderruimten.”
  Uitvraag bij de deelnemers leert dat na het draaien van een Teams-update er nog steeds geen toegang is.
  Waar kan dit wel aan liggen?

 8. Als je een vergadering opstart in een kanaal van een team, is het dan ook enkel de persoon die de vergadering opstart die breakout-rooms kan aanmaken?

 9. Hi, op je pagina, bij de rubriek “maak een aankondiging” staat de tekst : “Als je de meetingrooms opensteld is het praktisch dat je een aankondiging doet”…
  Daar zou ik toch even de spelling aanpassen naar “open stelt”.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: